26 Nisan 2019 Cuma

SAĞLIKLI BESLENME KURSU 1 Ekim 2019 'DA BAŞLIYOR

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ ALANI
AİLE VE ÇOCUK KURS PROGRAMI
hayat boyu öğrenme logo ile ilgili görsel sonucu
kitap-hareketli-resim-0019kitap-hareketli-resim-0065
     Bu kursumuzun ön kayıtları başladı. Katılım talepleri toplanıp, Ağustos ayında kayıtlar yapılacak... Kurslar 1 Ekim 2019 da başlayacak.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI
YABANCI DİLLER A1 SEVİYESİ
SAĞLIKLI BESLENME
     Haftada 3 Gün x 3 Saat = 9 Saat.
Aylık 36 Saat, Toplam 184 Saat.
     5 Ay, Aylık 40 TL

1 Ekim 2019 Salı günü başlayıp,
Her hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri
Saat 14:00 - 17:00
27 Şubat 2020 Perşembe
gününe kadar devam edecek.

     PROGRAMIN DAYANAĞI
     1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
     2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.
     3. Avrupa bölgesindeki 17 ülkenin dahil olduğu Dünya Sağlık Örgütünün “Nutrition Friendly Schools Initiatives- Beslenme Dostu Okul Girişimi” Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 21.01.2010 tarihinde imzalanan protokol
     4. 29.09.2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete ’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı
     5. Temmuz 2013 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı ile T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasında yapılan “beslenme dostu okullar programı” iş birliği protokolü
     6. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 05.04.2012 tarih ve 21 sayılı kararı ile kabul edilen, Sağlık Bilgisi Dersi Öğretim Programı”
     7. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı kararı ile kabul edilen, Mesleki ve Teknik eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması.”

  • PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI:
  1. En az ortaokul mezunu olmak,
  2. 16 yaşından büyük, 50 yaşından küçük olmak. 
     EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ
     Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yayımlanan Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre atanan Aile ve Tüketici Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri ile Sağlık Bilgisi olan öğretmenler görevlendirilir.

     PROGRAMIN AMAÇLARI
     Sağlıklı Beslenme Kurs Programını bitiren bireyin;
     1. Temel beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olması,
     2. Metabolizmaya etki eden etmenleri açıklaması, 
     3. Günlük enerji ihtiyacını doğru hesaplaması, 
     4. Çeşitli durumlara göre toplam enerji ihtiyacını hesaplaması,
     5. Sağlıklı yaşamı besinlerle desteklemenin önemini kavraması, 
     6. Sağlıklı yaşamı besinlerle destekleyerek günlük öğün planlaması, 
     7. Beslenme ilkeleri doğrultusunda günlük mönü planı yapması 
     8. Özel beslenme uygulaması gerektiren durumlarda, yeterli ve dengeli beslenmenin, beslenme ilkeleri doğrultusunda planlamasının önemini kavraması Amaçlanmaktadır

     PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR
     Sağlıklı Beslenme Kurs programı aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde uygulanır: 
     1. Bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, doğru beslenme alışkanlıkları kazanması; toplumda beslenmeye bağlı sorunların azalmasına olanak sağlayacaktır. Beslenme sağlık sorunlarının en aza indirilmesinde etki eden koruyucu etmenlerden biridir. İnsan yaşamını ilgilendiren birçok olayda doğrudan rolü olan beslenmenin önemi gün geçtikçe daha fazla anlaşılmaktadır. Yaşam için bu kadar önemli olan beslenme konusunda bireylerin bilinçlendirilmesi, sağlıklı bir toplum oluşturulabilmesi için gerekli bir unsurdur. Bu program ile bireylerin sağlıklı beslenmesine destek olabilecek şeklide farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.
     2. Kurs programı Milli Eğitim Bakanlığında görevli uzman, alan öğretmenleri ve alan uzmanları ile işbirliği içinde hazırlanmıştır.
     3. Programın uygulanmasında öğrenci düzeyine, eğitim ortamına ve çevre etkenlerine göre ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici öğrenmeöğretme yöntem ve teknikleri kullanılır.
     4. Eğitim, verimli olması için, eğitime katılacakların kolaylıkla anlayabileceği şekilde teorik ve uygulamalı olarak düzenlenir.
     5. Her kursiyerin kendi günlük enerji harcamasını hesaplaması sağlanır.
     6. Her kursiyerin kendi toplam günlük enerji ihtiyacını hesaplaması istenir.
     7. Kursiyerlerin çeşitli kaynaklardan Beslenme Bilimi ve Beslenme Sorunları hakkında araştırma yapmaları ve eğitim ortamında sunmaları istenir.
     8. Kursiyerlerin beslenme ilkeleri doğrultusunda mönü örnekleri çalışmaları istenir.
     9. Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
     10. Sağlıklı Beslenme kursunu bitiren bireylere aşağıdaki tabloda verilen değerlerin kazandırılması hedeflenmiştir. Değerler Sorumluluk Doğruluk ve dürüstlük Kurallara uyma Sabır Nezaket Duyarlılık.

     PROGRAMIN KREDİSİ
     Genel kurs programlarında kredilendirilme yapılmamaktadır.

     PROGRAM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
     Kurs programının süresi; günde en fazla 8 ders saati uygulanacak şekilde toplam 184 ders saati olarak planlanmıştır. Sürelerin konulara göre dağılımı aşağıdaki tabloda verilmiştir.
     Konular Süre (Ders Saati)
     Beslenme İlkeleri: 16
     Metabolizma: 16
     Enerji İhtiyacı: 24
     Enerji Hesaplamaları: 32
     Sağlıklı Yaşam ve Besinler: 32
     Öğün Planlama: 32
     Menü Planlama: 16
     Beslenme Sorunları: 16
     TOPLAM: 184 Saat

     İÇERİK:
     1. BESLENME İLKELERİ
     1.1. Beslenme Bilimi
     1.1.1. Beslenme Bilimi ve İlişkili Olduğu Bilimler
     1.1.2. Beslenme Biliminin Kapsamı
     1.1.3. Beslenme Biliminin Gelişimi
     1.1.4. Beslenme Bilimi ile İlgili Tanımlar
     1.1.4.1.Sağlık
     1.1.4.2.Besin
     1.1.4.3. Besin Ögesi
     1.1.4.4. Yeterli ve Dengeli Beslenme
     1.1.4.5. Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
     1.1.4.6. Gıda Güvenliği
     1.1.4.7. Gıda Güvencesi
     1.1.4.8. Metabolizma
     1.1.4.9. Sindirim
     1.1.4.10. Emilim
     1.1.5. Beslenme Bilimine Hizmet Eden Kurum ve Kuruluşlar
     1.1.5.1. Ulusal Kurum ve Kuruluşlar
     1.1.5.2. Uluslararası Kuruluşlar
     1.2. Beslenme Sorunları
     1.2.1. Ülkemizdeki Beslenme Sorunları
     1.2.2. Ülkemizdeki Beslenme Sorunlarının Nedenleri
     1.2.3. Ülkemizdeki Beslenme Sorunlarına Alınabilecek Önlemler
     1.2.4. Güncel Beslenme Sorunları
     1.2.5. Kötü Beslenmenin Zararları
     1.2.5.1. Kişiye Zararları
     1.2.5.2. Topluma Zararları

     2. METABOLİZMA
     2.1. Enzimlerin Metabolizmaya Etkisi
     2.1.1. Enzimler
     2.1.1.1. Basit Enzimler
     2.1.1.2. Bileşik Enzimler
     2.1.2. Vücut Çalışmasındaki Önemi
     2.1.3. Gıdaların Yapısındaki Önemi
     2.1.4. Enzimlerin Etkinliği
     2.1.4.1. Enzim Miktarı
     2.1.4.2. Tepkimede Oluşan Ürün Miktarı
     2.1.4.3. Isı 
     2.1.4.4. pH
     2.1.4.5. Tepkime Süresi
     2.1.4.6. Mineral İyonları
     2.1.4.7. Etkinliği Engelleyiciler
     2.1.5. Enzim Çeşitleri
     2.2. Hormonların Metabolizmaya Etkisi
     2.2.1. Hormonların Tanımı
     2.2.2. Vücut Çalışmasındaki Önemi
     2.2.3. İç Salgı Bezleri ve Hormonları
     2.2.3.1. Hipofiz Bezi Hormonları
     2.2.3.2. Tiroid Bezi
     2.2.3.3. Paratiroit Bezi
     5 2.2.3.4. Pankreas Bezi
     2.2.3.5. Böbrek Üstü Bezi (Adrenal Bez)
     2.2.3.6. Cinsel Hormonlar
     2.2.3.7. Sindirim Kanalı Hormonları

     3. ENERJİ İHTİYACI
     3.1. Karbonhidratlar
     3.1.1. Tanımı Ve Önemi
     3.1.2. Çeşitleri
     3.1.2.1. Monosakkaritler
     3.1.2.2. Disakkaritler
     3.1.2.3. Polisakkaritler
     3.1.3. Karbonhidratların Vücutta Kullanılması
     3.1.3.1. Sindirim
     3.1.3.2. Emilim
     3.1.3.3. Karbonhidratlardan Enerji Oluşumu
     3.1.3.4. Vücut Çalışmasındaki Görevleri
     3.1.3.5. Karbonhidrat Kaynakları
     3.1.3.6. Karbonhidrat İhtiyacı
     3.1.3.7. Karbonhidrat İhtiyacını Karşılama İlkeleri
     3.2. Lipitler
     3.2.1. Tanımı
     3.2.2. Çeşitleri Basit Lipitler Bileşik Lipitler Steroller
     3.2.3. Yağların Yapısı Doymuş Yağ Asitleri Doymamış Yağ Asitleri Elzem Yağ Asitleri
     3.2.4. Yağların Özellikleri
     3.2.5. Yağların Vücutta Kullanılması Sindirimi Emilimi
     3.2.6. Yağların Vücuttaki Görevleri
     3.2.7. Yağ Kaynakları
     3.2.8. Yağ İhtiyacı
     3.2.9. Yağ İhtiyacının Karşılanmasında Temel İlkeler
     3.3. Proteinler
     3.3.1. Tanımı Ve Önemi
     3.3.2. Amino Asitler
     3.3.3. Protein Çeşitleri
     3.3.3.1. Basit Proteinler
     3.3.3.2. Bileşik Proteinler
     3.3.4. Proteinlerin Vücutta Kullanılması
     3.3.4.1. Sindirimi
     3.3.4.2. Emilimi
     3.3.5. Azot Dengesi
     3.3.6. Protein Kalitesi
     3.3.7. Protein Kaynakları
     3.3.8. Proteinlerin Vücut Çalışmasındaki Görevleri
     3.3.9. Protein İhtiyacı
     3.3.10. Protein İhtiyacının Karşılanmasında Temel İlkeler

     4. ENERJİ HESAPLAMALARI
     1.1. Besinsel Enerji
     4.1.1. Enerji Kaynağı
     4.1.2. Enerji Birimi
     4.1.3. Besin Ve Besin Öğelerinin Enerji Değeri
     4.1.4. Günlük Harcanan Toplam Enerji Miktarının Hesaplanması
     4.2.1. Bazal Metabolizma İçin Harcanan Enerjinin Hesaplanması
     4.2.1.1. Bazal Metabolizmanın Tanımı
     4.2.1.2. Bazal Metabolizmayı Etkileyen Etmenler
     4.2.1.3. Bazal Metabolizma Hesaplamalarında Kullanılan Cetveller
     4.2.1.4. Bazal Metabolizmada Harcanan Enerjinin Hesaplanması
     4.2.2. Fiziksel Etkinliklerde Harcanan Enerji Miktarının Hesaplanması
     4.2.2.1. Fiziksel Etkinliklerin Gruplandırılması
     4.2.2.2. Fiziksel Etkinliklerde Harcanan Enerjinin Hesaplanması
     4.2.2.3. Besin Öğelerinin Isısal Etkisi
     4.2.2.4. Günlük Toplam Enerji İhtiyacının Hesaplamasında Dikkate Alınacak Diğer Ölçütler

     5. SAĞLIKLI YAŞAM VE BESİNLER
     5.1. Vitaminler
     5.1.1. Tanımı Ve Önemi
     5.1.2. Vitamin Çeşitleri
     5.1.2.1. Yağda Eriyen Vitaminler
     5.1.2.2. Suda Eriyen Vitaminler
     5.2. Mineral Maddeler
     5.2.1. Kalsiyum
     5.2.2. Fosfor
     5.2.3. Demir
     5.2.4. İyot
     5.2.5. Sodyum ve Potasyum
     5.2.6. Flor
     5.2.7. Magnezyum
     5.2.8. Bakır
     5.2.9. Çinko
     5.2.10. Manganez
     5.2.11. Selenyum
     5.3. Su
     5.3.1. Suyun Vücuttaki Görevleri
     5.3.2. Su Gereksinimi
     5.3.2.1. Vücuttan Su Kaybı
     5.3.2.2. Su Kaybının Belirtileri
     5.3.3. Su Kaynakları
     5.3.4. İçme ve Kullanma Suyunun Nitelikleri

     6. ÖĞÜN PLANLAMA
     6.1. Öğün Planlama
     6.1.1. Besinlerin Bileşimi
     6.1.2. Günlük Beslenme Kılavuzu
     6.1.3. Öğünler ve Öğün Örüntülerinin Önemi
     6.1.3.1. Öğün Sayısı ve İçeriğinin Önemi 
     6.1.4. Sağlıklı Beslenmede Öğün Sayıları
     6.1.5. Tuz Tüketimi
     6.1.5.1. Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları
     6.6. Sıvı Tüketimi
     6.7. Besinlerin Ortalama Porsiyon Ölçüleri
     6.2. Besin Grupları
     6.2.1. Süt ve Türevleri
     6.2.1.1. Sütün Tanımı, Bileşimi ve Beslenmedeki Önemi
     6.2.1.2. Süt Ürünleri
     6.2.1.3. Süt ve Sütten Yapılacak Yiyeceklerin Pişirme İlkeleri
     6.2.1.4. Sütü Saklama Yöntemleri
     6.2.1.5. Bozuk Sütler ve Sütün Kontrolü
     6.2.1.6. Grup İçindeki Değişim Yiyecekleri, Ortalama Porsiyon Ölçüleri ve Günlük Gereksinim
     6.2.2. Et, Yumurta, Kurubaklagiller, Yağlı Tohumlar
     6.2.2.1. Tanımı, Bileşimi ve Beslenmedeki Önemi
     6.2.2.2. Kümes Hayvanlarının Etleri
     6.2.2.3. Deniz ve Tatlı Su Ürünleri
     6.2.2.4. Yumurta
     6.2.2.5. Kuru baklagiller ve Yağlı Tohumlar
     6.2.2.6. Grup İçindeki Değişim Yiyecekleri, Ortalama Porsiyon Ölçüleri ve Günlük Gereksinim
     6.2.3. Sebze ve Meyveler
     6.2.3.1. Tanımı, Bileşimi ve Beslenmedeki Önemi
     6.2.3.2. Pişirilme Esasları
     6.2.3.3. Sebze ve Meyveleri Pişirmeye Hazırlarken ve Pişirirken Dikkat Edilecek Hususlar
     6.2.3.4. Satın Alınması ve Saklanması
     6.2.3.5. Grup İçindeki Değişim Yiyecekleri, Ortalama Porsiyon Ölçüleri ve Günlük Gereksinim
     6.2.4. Tahıl ve Türevleri
     6.2.4.1. Tanımı ve Bileşimi
     6.2.4.2. Tahıl Çeşitleri
     6.2.4.3. Pişirme Yöntemleri
     6.2.4.4. Tahılların Satın Alınması
     6.2.4.5. Tahılların Saklanması
     6.2.4.6. Grup İçindeki Değişim Yiyecekleri, Ortalama Porsiyon Ölçüleri ve Günlük Gereksinim
     6.2.5. Yağlar ve Şekerler
     6.2.5.1. Yağlar
     6.2.5.2. Şekerler
     6.2.5.3. Grup İçindeki Değişim Yiyecekleri, Ortalama Porsiyon Ölçüleri ve Günlük Gereksinim

     7. MENÜ PLANLAMA
     7.1. Yemek Planlama
     7.1.1. Yemek Planlamanın Önemi
     7.1.2. Planlamaya Etki Eden Etmenler
     7.1.2.1. Servisin Yapılacağı Gurubun Özellikleri
     7.1.2.2. Yiyecek Hazırlama ve Servis İle İlgili Etmenler
     7.1.2.3. Dış Etmenler
     7.1.2.4. Yiyecek Hazırlama ve Pişirme İle İlgili Uygulamalar
     7.1.3. Yemek Listesi Hazırlamada Yiyecek ve Yemek Seçimi
     7.1.3.1. Renk Uyumu
     7.1.3.2. Kıvam Uyumu
     7.1.3.3. Tat Uyumu
     7.1.3.4. Şekil Uyumu
     7.1.4. Sabah Kahvaltısı İçin Yiyecek Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
     7.1.5. Öğle ve Akşam Yemekleri Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
     7.1.6. Yemek Listelerinin Denetimi
     7.1.7. Örnek Yemek Listeleri
     7.2. Standart Yemek Tarifeleri 
     7.2.1. Standart Yemek Tarifelerinin Tanımı
     7.2.2. Standart Yemek Tarifelerinin Yazılması
     7.2.3. Standart Yemek Tarifelerinin Kullanılması ve Yararları
     7.2.3.1. Yemeğin Adı ve Gurubu
     7.2.3.2. Yemeğin Porsiyon Ölçüsü
     7.2.3.3. Yemeğin Pişeceği Kap Ve Ocak
     7.2.3.4. Yemeğin İçine Konan Maddelerin Brüt, Net Miktarları ve Ortalama Ölçüleri
     7.2.3.5. Yemeği Hazırlama ve Pişirme Yöntemi
     7.2.3.6. Yemeği Hazırlama ve Pişirme Süreleri
     7.2.3.7. Yemeğin Besin Değeri ve Fiyatı
      7.2.4. Standart Yemek Tarifesi Örnekleri

     8. BESLENME SORUNLARI
     8.1. Beslenmeye Bağlı Hastalıklar
     8.1.1. Protein Yetersizliğine Bağlı Hastalıklar
     8.1.2. Karbonhidrat Yetersizliğine Bağlı Hastalıklar
     8.1.3. Yağların Yetersizliğine Bağlı Hastalıklar
     8.1.4. Mineral Yetersizliğine Bağlı Hastalıklar
     8.1.5. Vitamin Yetersizliğine Bağlı Hastalıklar
     8.1.6. Besin Alerjileri
     8.2. Doğuştan Metabolik Hastalıklarda Beslenme
     8.2.1. Doğuştan Metabolik Hastalıkların Sebepleri ve Etkileri
     8.2.2. Fenilketonüri
     8.2.3. Galaktozomi
     8.2.4. Gut
     8.2.5. Çölyak
     8.2.6. Diğer Metabolizma Hastalıkları

     ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEYLE İLGİLİ ESASLAR
    1. Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
* Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetler,
* Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
* Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden değerlendirilir.
     2. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
     3. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
     4. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

     PROGRAMIN UYGULANMASINDA KULLANILACAK ÖĞRETİM ARAÇ GEREÇLERİ
     1) Programın uygulama sürecinde; kaynak ders kitapları, bireysel öğrenme materyalleri ve kaynak ders kitaplarının bulunmaması durumunda öğretmen/öğretici tarafından hazırlanan ders notlarından yararlanılabilir.
     2) Yararlanılacak kaynak araç-gereçler; İnternet ortamı, sınıf, atölye, ev vb. kursiyerin kendi kendine veya grupla çalışacağı ortamlar; yazı tahtası, tahta kalemi televizyon, VCD, DVD, projeksiyon, akıllı tahta ve bilgisayar donanımları, yazılı, görsel yayınlar, konuyla ilgili afiş, broşür vb. ilgili kitap, 11 dergi vb. ilgili yayınlar, hizmet sektörü, toplu beslenme yapan bütün kurumlar, Meyvelerin ve sebzelerin bol bulunduğu mevsimlerin tablosu, enerji ve besin öğeleri ihtiyacını gösteren tablolar, menü forum örneği, I – II – III grup yemeklerin listesi, kalem, silgi, makas, yapıştırıcı, cetvel, kâğıt vb. enerji ve besin ögeleri ihtiyacını gösteren tablolar, besin değişim listeleri, besin piramidi, dört yapraklı yonca fotoğraf, uyarıcı pano, duyuru panosu, konu ile ilgili resimler.

     BELGELENDİRME

İLETİŞİM VE YÖNTEM TEKNİKLERİ KURSU 30 Eylül 2019 'DA BAŞLIYOR

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ ALANI
AİLE VE ÇOCUK KURS PROGRAMI
hayat boyu öğrenme logo ile ilgili görsel sonucu

     Bu kursumuzun ön kayıtları başladı. Katılım talepleri toplanıp, Ağustos ayında kayıtlar yapılacak... Kurslar 30 Eylül 2019 da başlayacak.
İLETİŞİM ve
YÖNTEM TEKNİKLERİ
     Haftada 1 gün x 7 saat.
Aylık 24 SaatToplam 168 Saat.
     6 Buçuk Ay, Aylık 25 TL

30 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayıp,
Her hafta Pazartesi günleri
Saat 10:00 - 17:00
30 Mart 2020 Pazartesi
gününe kadar devam edecek.

  • EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ:
  1. Talim ve Terbiye Kurulunca yayınlanan “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”na göre atanan tüm öğretmenler,
  2. İletişim alanında lisansüstü, lisans ve ön lisans eğitimi almış kişiler.
  • PROGRAMIN ADI
     İLETİŞİM YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
  • PROGRAMIN DAYANAĞI
     1) 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
     2)Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02/02/2016 Tarih ve 3 Sayılı kararı ile kabul edilen ‘’Ortaokul İletişim ve Sunum Becerileri Dersi’’ Öğretim Programı 
     3) Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02.06.2014Tarih ve 50 sayılı kararı ile kabul edilen “Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 52 Alan ve 204 Dalına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri”
  • PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI
  1. En az ortaokul mezunu olmak,
  2. Programın gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak. 
  3. 16 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olmak. 
  • EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ
     1.Talim ve Terbiye Kurulunca yayınlanan “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”na göre atanan tüm öğretmenler,
     2.İletişim alanında lisansüstü, lisans ve ön lisans eğitimi almış kişiler,
  • PROGRAMIN AMAÇLARI
     İletişim yöntem ve teknikleri kursunu bitiren bireyin,
     1. İletişim Yöntem ve Tekniklerine ait temel bilgi ve becerileri kazanabilmesi,
     2. Kendini doğru ifade edebilme,
     3. Kişisel özelliklere göre, davranış biçimi geliştirebilme,
     4. Etkin iletişim kurması,
     5. Beden dili ile iletişim kurması,
     6. Sağlıklı iletişim kurması,
     7. Grup iletişimi kurması,
     8. Örgüt iletişimi kurması,
     9. Telefonla iletişim kurmasına ilişkin yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
  • PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR
     İletişim Yöntem ve Teknikleri Programı kursiyere; iletişimin temel kavramları, iletişim türleri, kitle iletişim süreci, sosyal yaşamında iletişim, telefonla etkin iletişim kurabilmenin yanı sıra etkin, sağlıklı, grup ve örgüt iletişimi, beden dili ve iletişim engelleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. 
     1. Bu program; duygu, düşünce ve bilgilerin anında ve açıkça akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıyla sağlanan iletişimin ve kendini ifade etme yollarının verildiği bir öğrenim materyalidir.
     2. Bu program aynı zamanda, örgüt kavramı ve örgüt yapısı, örgüt iletişiminin önemi, örgütün iletişim engelleri ve çözüm yolları hakkında bilgi kazandıran bir eğitim programıdır.
     3. Bu program ile kişiler, iş ve sosyal yaşamlarında belirli kurallar çerçevesinde 2 etkili iletişim kurar. Çevreyle ve toplumsal gruplarla sağlıklı ilişkiler geliştirir.
     4. Kurs Programı, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri ve alan uzmanları ile iş birliği içinde hazırlanmıştır.
     5. Programın uygulanmasında ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.
     6. Programın uygulanabilmesi için gerekli materyaller sağlanmalıdır.
     7. Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında eğitim-öğretime uygun bir ortamda uygulanır.
     8. Program sonunda bireyin İletişim yöntem ve teknikleri bilgi ve kazanımları ölçülerek değerlendirme yapılır.
  • PROGRAM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
     Kurs programının süresi; günde en fazla 8 ders saati olup programın toplam eğitim süresi 168 ders saati olarak planlanmıştır.
     1.ETKİN İLETİŞİM
     1.1. Kişiler Arası İletişim
     1.1.1. Tanımı
     1.1.2. Kişiler arası iletişimin gerekliliği
     1.1.3. Kişiler arası iletişime etki eden faktörler
     1.2. Kendini Tanıma
     1.2.1. Kendini tanımanın yolları
     1.2.2. Kendini doğru ifade etmenin öğeleri
     1.3. Dinleme
     1.3.1. Tanımı
     1.3.2. Çeşitleri
     1.3.3. Dinleme becerileri ve yöntemleri
     1.3.4. Dinlemeyi engelleyen tutum ve davranışlar
     1.4. İkna
     1.4.1. Tanımı
     1.4.2. İkna sürecinin unsurları
     1.4.3. İkna edici iletişim
     1.4.4. İknaya karşı koyma
     2. BEDEN DİLİ
     2.1. Mesaj Türleri
     2.1.1. Sözlü mesaj
     2.1.2. Sözsüz mesaj
     2.2. Beden Dili
     2.2.1. Beden dilinin tanım
     2.2.2. Beden dili ile iletişim
     2.2.3. Yaş, cinsiyet ve kültürler arası farklar
     2.2.4. Mimik
     2.2.5. Jest
     2.2.6. Tokalaşma
     2.2.7. Duruş
     2.2.8. Oturuş
     3. SAĞLIKLI İLETİŞİM
     3.1. Kişilerarası İletişim Önündeki Engeller
     3.1.1. Bireysel yetersizlikler
     3.1.2. Sosyo-ekonomik farklılıklar
     3.1.3. Kişiler arası çatışmalar
     3.2. Sağlıklı İletişim Kurmanın Yolları
     3.2.1. Kendini tanımak
     3.2.2. Güven sağlamak
     3.2.3. Empati yeteneği
     3.2.4. Etkin (aktif) dinleme
     3.2.5. İletişimde anlamayı test etmek(geri bildirim)
     3.3. İletişim Becerisinin Eğitimle Geliştirilmesi
     3.3.1. İletişim eğitimi
     3.3.2. İletişim eğitiminde yöntem ve teknikler
     3.4. Algılama
     3.4.1. Tanımı
     3.4.2. Niteliği
     3.4.3. Algılama süreci
     3.4.4. Algıda seçicilik
     3.4.5. Algılamada organizasyon
     3.4.6. Algılamada değişmezlik
     3.4.7. Sosyal algılama
     3.5. İletişimde Soru Sorabilme
     3.5.1. Önemi
     3.5.2. Çeşitleri
     3.5.3. Doğru cevap verme
     4.GRUP İLETİŞİMİ
     4.1. Grup
     4.1.1. Tanımı ve önemi
     4.1.2. Özellikleri
     4.1.3. Grup türleri
     4.1.4. Birey ve grup ilişkisi
     4.2. Grup İletişim Fonksiyonu
     4.2.1. Gruplarda iletişim yapısı
     4.2.2. Grup ilişkilerinde verimlilik
     4.2.3. Grup normu
     4.2.4. Grup ve liderlik oluşumu
     4.2.5. Gruplar arası iletişim
     4.3. Grup Çatışması
     4.3.1. Gruplarda çatışma olgusu
     4.3.2. Gruplarda çatışma nedenleri
     4.3.3. Grup çatışmasının çözüm yolları
     5.ÖRGÜT İLETİŞİMİ
     5.1. Örgüt
     5.1.1. Tanımı ve amacı
     5.1.2. Örgütün temel özellikleri
     5.1.3. Örgütün yapısı ve örgütleme süreci
     5.2. Örgütsel İletişim
     5.2.1. Örgütsel iletişimin önemi ve amacı
     4 5.2.2. Örgütsel iletişimin yapısı (kanallar)
     5.2.3. Örgütsel iletişim biçimleri(araçları) 
     5.3. Örgütün İletişim Engelleri
     5.3.1. Organizasyonlarda iletişim engelleri 
     5.3.2. Örgütlerde çatışma ve çatışma yönetimi
     6.TELEFONLA İLETİŞİM
     6.1. İletişimde Telefon
     6.1.1. Telefon
     6.1.2. Harf kodlama ve kısaltmalar
     6.1.3. Mesaj formları(telefon kayıt formu) kullanma 
     6.1.4. Çizelge oluşturma 
     6.2. Telefon Görüşmeleri 
     6.2.1. Etkili telefon görüşmeleri için ilkeler 
     6.2.2. Telefon görüşmelerini yönetme 
     6.3. Günümüz Telefon Santralleri 
     6.3.1. Telefon aktarma kuralları 
     6.3.2. Teknik olarak aktarma-yönlendirme 
     6.3.3. Tele sekreter kullanımı 
     6.4. Telekonferans Sistemi. 
     6.5. Kartvizitlik Malzeme ve Fihrist 
     6.5.1. Resmi kartvizitler 
     6.5.2. Özel kartvizitler 
     6.5.3. İş kartvizitleri 
     6.5.4. Fihrist 
     6.6. Telefon Raporlama Program.

     ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEYLE İLGİLİ ESASLAR
     Bireylerin, çeşitli ölçme araçları kullanılarak;
     1. Kursun amaçlarına ulaşıp ulaşmadığı ölçülecektir.
     2. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilecektir.
     3. Kurs sonunda kursiyerin Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuyup okuyamadığı ölçülüp not verilecektir.
     4. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı yönetmelik esaslarına göre belirlenmelidir.
     PROGRAMIN UYGULANMASINDA KULLANILACAK ÖĞRETİM ARAÇ GEREÇLERİ
     Programın uygulanma sürecinde, basılı ve görsel yayınlar, etkileşimli tahta, defter, kalem, silgi, telefon, kartvizit, fihrist kullanılır.
     BELGELENDİRME
     Kursu başarı ile tamamlayanlara, kurs bitirme belgesi düzenlenir.
hayat boyu öğrenme logo ile ilgili görsel sonucu

AİLE ve ÇOCUK KURSU 1 Ekim 2019 'DA BAŞLIYOR

 GÖNÜL ERLERİ KÜLTÜR DERNEĞİ 'miz 
 İstanbul Pendik Çarşısındadır. 

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ ALANI
AİLE VE ÇOCUK KURS PROGRAMI
hayat boyu öğrenme logo ile ilgili görsel sonucu
kitap-hareketli-resim-0019kitap-hareketli-resim-0065
     Bu kursumuzun ön kayıtları başladı. Katılım talepleri toplanıp, Ağustos ayında kayıtlar yapılacak... Kurslar 1 Ekim 2019 da başlayacak.

AİLE VE ÇOCUK
Haftada 3 Gün x 4 'er Saat = 12 Saat.
Aylık 48 Saat. Toplam 240 Saat.
5 Ay, Aylık 40 TL.

01 Ekim 2019 Salı günü başlayıp,
Her hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri

Saat 10:00 - 14:00
27 Şubat 2020 Perşembe

gününe kadar devam edecek.
  • PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI:
  1. En az ortaokul mezunu olmak,
  2. 16 yaşından büyük, 50 yaşından küçük olmak.
  • PROGRAMIN ADI: AİLE VE ÇOCUK
  • PROGRAMIN DAYANAĞI:
     1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
     2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı
     3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile ‘Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programlarına Dair Açıklamalar 
  • PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI:
     1. Gönül Erleri Kültür Derneği'nde bu dönem düzenlenecek kursa; en az ortaokul mezunu olan ve 18-50 yaş aralığındakiler bayanlar kabul edilecek.
  • EĞİTİMCİLERİN NİTELİĞİ:
     Program eğitimcileri aşağıdaki öncelik sırasına göre belirlenir:
     1. Talim ve Terbiye Kurulunca yayınlanan Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre atanan, çocuk gelişimi ve eğitimi alanı ve aile ve tüketici bilimleri meslek alanları öğretmenleri görev almalıdır.
     2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Talim ve Terbiye Kurulunca yayınlanan Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre çocuk gelişimi ve eğitimi ve aile ve tüketici bilimleri alanlarında atamaya esas lisans programlarından mezun olup öğretmenlik formasyonuna sahip olanlardan yararlanılabilir.
  • PROGRAMIN AMAÇLARI:
     Kurs bitiminde kursiyere;
     1. Aile olma İlkeleri,
     2. Aile planlamasının önemi ve aile planlaması yöntemleri,
     3. Çocuk ve gencin gelişimsel özellikleri
     4. Toplumsal düzen,
     5. Anayasal hak ve sorumluluklara ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. 
  • PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
     Aile ve Çocuk kursu aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde uygulanmalıdır:
     1. Kurs programı ile bireylere çocuk ve aile ilişkileri, aile planlaması, çocuk ve gencin gelişimsel özelliklerine ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazanması, yeniliğe ve değişime uyum sağlaması, hedeflenmiştir.
     2. Kurs Programı, Milli Eğitim Bakanlığında görevli uzman, alan öğretmenleri ve alan uzmanları ile iş birliği içinde hazırlanmıştır.
     3. Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
     4. Çocuk ve aile kurs programının amaçları ve içeriği yoluyla kursa katılan bireylere aşağıdaki tabloda verilen değerlerin kazandırılması ve geliştirilmesi hedeflenmiştir: Değerler Sabır Sorumluluk Saygı Hoşgörü Nezaket Duyarlılık.
     5. Programın uygulanmasında buluş, sunuş ve araştırma yoluyla öğretim yaklaşımlarından uygun olanları ve grupla öğretim yöntem ve teknikleri uygulanmalıdır.
     6. Programın uygulanmasında hayat boyu rehberlik hizmeti sunan eğiticiler, kursiyerlerin kişisel ve mesleki nedenlerle yeterliliklerinin değişmesi ve gelişmesine katkıda bulunacak bir rehber niteliğinde olmalıdır.
     7. Program süresince kursiyerlere program içeriğinin öğretilmesi için ihtiyaç duyduğu araç, gereç ve malzemeler temin edilmeli, donanımlar sağlanmalı ve gerektiğinde bilgisayar destekli öğretim faaliyetlerinden (slaytlar, akıllı tahtalar) faydalanılmalıdır.
     8. Program süresince bireylerin merak uyandırma ve planlama, araştırma ve keşfetme, çözümleme ve derinleştirme, paylaşma ve yaşantıya uygulama etkinliklerini gerçekleştirmeleri sağlanarak bireyin öğrenmeye etkin katılımı desteklenmelidir.
     9. Kurs dışında bireylerin öğrendiklerini pekiştirmek için kendi kendine öğrenme faaliyetleri yapması teşvik edilmelidir.
     10. Program sonunda bireyin çocuk ve aile kurs düzeyinin ölçülmesi için değerlendirme yapılmalıdır.
  • PROGRAM SÜRESİ VE İÇERİĞİ:
     Kurs programının süresi; günde en fazla 8 ders saati uygulanacak şekilde toplam 240 ders saatidir. Sürelerin konulara göre dağılımı aşağıdaki tabloda verilmiştir.
  • KONULAR SÜRE:
     Aile Olma 48
     Aile Planlamasının Tanımı, Önemi, Sebepleri 16
     Aile Planlaması Yöntemleri 16
     Gelişim, Gelişim Dönemleri ve Özellikleri 40
     Temel İhtiyaçlar 12
     Psikososyal ihtiyaçlar 12
     Toplumda Çocuk Ve Gencin Ruh Sağlığını Etkileyen Faktörler 16
     Toplumsal Düzen 40
     Anayasal Hak ve Sorumluluklar 40
     TOPLAM 240 Saat
  • İÇERİK:
     1. Aile Olma
     1.1.Karşı Cinsle Arkadaşlık İlişkisi
     1.1.1. Evlilik öncesi arkadaşlık.
     1.1.2. Evlilik öncesi arkadaşlığın eş seçimine etkisi.
     1.1.3. Evlilik öncesi arkadaşlık ilkeleri ve önemi.
     1.1.4. Evlilik öncesi arkadaşlıkta gözlem ve tartışma konuları.

     1.2. Evlilikte Eş Seçme
     1.2.1. Eş Seçme kuramları.
     1.2.2. Ülkemizdeki eş seçimi yaklaşımları.
     1.2.2.1. Geleneksel eş seçme yaklaşımı
     1.2.2.2. Tanışıp anlaşarak evlenme yaklaşımı.
     1.2.3. Eş seçiminde dikkat edilecek hususlar.
     1.2.3.1. Sosyoekonomik farklılıklar.
     1.2.3.2. Eğitim düzeyindeki farklılıklar.
     1.2.3.3. Din farklılıkları.
     1.2.3.4. Ulusal farklılıklar.
     1.2.3.5. Yaş farklılıkları.
     1.2.3.6. Akraba evlilikleri.
     1.2.4. Eş Seçiminde İstenmeyen Kişilik Özellikleri.
     1.2.4.1. Aşırı bağımlı kişiler.
     1.2.4.2. Kararsızlar.
     1.2.4.3. Evlilikten korkanlar.
     1.2.4.4. Paylaşma duygusundan yoksun kişiler.
     1.2.4.5. Aşırı üstünlük isteği olanlar.
     1.2.4.6. İşini her şeyden üstün tutan kişiler.
     1.2.4.7. Diğer kişiler.
     1.2.5. Evliliği Geciktiren Kişilik Özellikleri.
     1.2.5.1.Aşırı çaba gösteren aceleci tipler.
     1.2.5.2.Sürekli reddeden tipler.
     1.2.5.3.Evliliğin mesleki başarısına engel olacağına inananlar.
     1.2.5.4.Ailelerinin evlilikle ilgili olumsuz tutumuyla karşılaşanlar.
     1.2.5.5.Evlilik hakkında olumsuz görüşe sahip olan kişiler.
     3 1.2.5.6.Ekonomik sorumluluğu fazla olan kişiler.
     1.2.5.7.Yüksek eğitim ve ekonomik düzeyde olanakları olanlar.
     1.2.5.8.Sağlıkla ilgili sorunları olan kişiler.
     1.2.5.9.Belirli meslek mensuplarını seçmek isteyen kişiler.
     1.2.5.10.Yaşı ilerlemiş kişiler.
     1.2.5.11.Geçmişin etkisinden kurtulamayan kişiler.
     1.2.5.12.Gerçekçi olmayan görüşleri benimseyen kişiler.
     1.2.5.13.Suçluluk duygusuna kapılan kişiler.
     1.2.6. Evlilik Zamanının Saptanması.
     1.2.6.1.Kronolojik olgunluk.
     1.2.6.2.Fiziksel olgunluk.
     1.2.6.3.Ekonomik olgunluk.
     1.2.6.4.Töresell olgunluk.
     1.2.6.5.Sosyal olgunluk.
     1.2.6.6.Duygusal olgunluk.
     1.2.6.7.Askerlik durumu

     1.3. Evlilik Dönemleri.
     1.3.1. Nişanlılık.
     1.3.1.1. Nişanlılık döneminin işlevleri.
     1.3.1.2. Nişanlılık süresi.
     1.3.2. Evlenme Töreni ve Balayı.
     1.3.2.1. Evlenmenin yasal yönü.
     1.3.2.2. Evlenme töreninin planlanması.
     1.3.2.3. Balayı.
     1.3.3. Evlilikte Uyum ve Dayanışma.
     1.3.3.1. Evlilikte uyum.
     1.3.3.2. Evlilikteki ihtiyaçların uyuma etkisi.
     1.3.3.3. Evlilikte uyumsuzluk nedenleri.
     1.3.3.4. Evlilikte dayanışmayı destekleyen faktörler.
     1.3.3.5. Evlilikte dayanışmayı engelleyen faktörler.
     1.3.4. Evlilikte Sorun Yaratan Konular.
     1.3.4.1. Otorite sorunu.
     1.3.4.2. Ekonomik sorunlar.
     1.3.4.3. Cinsel sorunlar.
     1.3.4.4. Akraba sorunları.
     1.3.4.5. Sorumluluk ve iş bölümü sorunları.
     1.3.4.6. Sorunların çözümü.
     1.3.5. Evlilikte Bunalım.
     1.3.5.1. Evlilikte bunalıma neden olan durumlar.
     1.3.5.2. Evliliğin çözülme nedenleri.
     1.3.5.3. Boşanma.

     2. Aile Planlamasının Tanımı, Önemi;
     2.1. Aile Planlamasının Tanımı.
     2.2. Aile Planlamasının Önemi.
     2.2.1. Aile Planlamasının Sosyo-Ekonomik Yönden Önemi.
     2.2.2. Aile Planlamasının Duygusal Yönden Önemi.
     2.2.3. Aile Planlamasının Sağlık Açısından Önemi.
     2.2.4. Aile Planlamasının Tıbbi Açıdan Önemi.
     2.3. Aile Planlamasının Nedenleri.
     2.3.1. Evlenmeden Önce Sağlıkla İlgili Yapılması Gerekenler.
     2.3.2. Aile Planlamasının Anne Açısından Yararları.
     2.3.3. Aile Planlamasının Çocuk Sağlığı Açısından Yararları.
     2.3.4. Aile Planlamasının Toplum Sağlığı Açısından Yararları.
     2.3.5. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (CYBH).
     2.3.5.1 CYBH Genel Özellikleri

     3. Aile Planlaması Yöntemleri.
     3.1. Etkili Aile Planlaması Yöntemleri.
     3.1.1. Ağızdan Alınan Kombine Haplar.
     3.1.2. Mini Haplar.
     3.1.3. Rahim İçi Haplar (Spiral) (RİA)
     3.1.4. Diyafram.
     3.1.5. Deri Altı Kapsülleri (Norplant, İmplant)
     3.1.6. Koruyucu Enjeksiyonlar.
     3.1.7. Prezervatif (Kaput-Kondom).
     3.1.8. Köpüren Tablet ve Fitiller
     3.1.9. Sperm Öldürücüler.
     3.1.10. Kadın ve Erkekte Cerrahi Sterilizasyon (Tüplerin Bağlanması).
     3.2. Etkisi Sınırlı Yöntemler / Geleneksel Yöntemler.
     3.2.1. Takvim Yöntemi.
     3.2.2. Geri Çekme
     3.2.3. Vajinal Yıkama (Lavaj).
     3.2.4. Spermisitler (Sperm Öldürücüler).
     3.2.5. Laktasyon (Süt Yapımı-Emzirme).
     3.3. Aile Planlaması Konusunda Yararlanılabilecek Kurumlar.
     3.3.1. Aile Planlaması Kurumları.
     3.3.2. Aile Planlaması Klinikleri

     4. Gelişim:
     4.1. Gelişimle İlgili Temel Kavramlar.
     4.1.1. Büyüme
     4.1.2. Olgunlaşma.
     4.1.3. Öğrenme.
     4.1.4. Hazır Olma.
     4.2. Gelişim İlkeleri.
     4.3. Gelişim Dönemleri ve Özellikleri.
     4.3.1. Oral Dönem.
     4.3.2. Anal Dönem.
     4.3.3. Fallik Dönem.
     4.3.4. Gizil (Latent) Dönem.
     4.3.5. Genital Dönem.
     4.3.6. Erik Erikson ve İnsanın Sekiz Çağı.
     4.3.7. Oral-Duyum Dönem (Güven ya da Güvensizlik).
     4.3.8. Anal-Kas Dönemi (Özerklik ya da Utanç ve Kararsızlık).
     4.3.9. Cinsel Devinsel Dönem (Girişim ya da Suçluluk.
     4.3.10. Gizil dönem (Beceri ya da Aşağılık Duygusu.
     4.3.11. Erinlik ve Ergenlik Dönemi (Ego Kimliği ya da Rol Kargaşası).
     4.3.12. Genç Yetişkinlik Dönemi( Yakın İlişkiler ya da Soyutlama).
     4.3.13. Yetişkinlik Dönemi (Üretkenlik ya da Kısırlık).
     4.3.14. Olgunluk Dönemi (Ego Bütünleşimi ya da Umutsuzluk)
     4.4. Bebeklik Dönemi (0- 2 Yaş)
     4.5. Oyun Çağı (2 -6 Yaş)
     4.6. Okul Çağı (6- 12 Yaş)
     4.7 Ergenlik Çağı (12 -21 Yaş)
     4.7.1.Erken Ergenlik.
     4.7.2.Tam Ergenlik.
     4.7.3.Geç Ergenlik.
     4.8 Ergenlik Sürecini Etkileyen Faktörler.
     4.8.1. Hormonlar.
     4.8.2. İklim ve Coğrafi Koşullar.
     4.8.3. Kalıtım.
     4.8.4. Cinsiyet.
     4.8.5. Beslenme.
     4.8.6. Kronik Hastalıklar.
     4.8.7. Gebeliğe İlişkin Faktörler.
     4.9 Ergenlik Çağı Gelişim Özellikleri.
     4.9.1. Ergenlikte Fiziksel Gelişim.
     4.9.2. Ergenlikte Bilişsel Gelişim.
     4.9.3. Ergenlikte Duygusal Gelişim.
     4.9.4. Ergenlikte Sosyal Gelişim.
     4.9.5. Ergenlikte Ahlâk Gelişimi.
     4.9.6. Ergenlikte Cinsel Gelişim.
     4.9.7. Ergenlik Dönemindeki Kimlik Gelişimi.
     4.9.8. Ergenlik Döneminin Başlıca Sorunları

     5. Temel İhtiyaçlar.
     5.1. Beslenme.
     5.1.1. Beslenmenin Tanımı ve Önemi
     5.1.2. Besin Öğeleri 
     5.1.3. Besin Grupları 
     5.1.4. ( 0 -12 Yaş ) Çocuklarında Beslenme
     5.1.5. Çocuklarda Düzenli Beslenme Alışkanlığı Kazandırmada Sofrada Uyulması Gereken Görgü Kuralları
     5.2. Temizlik 
     5.2.1. Bebeklik Döneminde Temizlik ve Bakım
     5.2.2. Oyun Döneminde Temizlik ve Bakım
     5.2.3. Uyku Dinlenme ve Açık Hava İhtiyacı

     6. Psikososyal İhtiyaçlar
     6.1. Sevme ve Sevilme İhtiyacı
     6.2. Güven İçinde Olma
     6.3. Serbest Hareket Etme
     6.4. Ait olma
     6.5. Uyarılma ve Etkinlik İçinde Olma
     6.6. Yakınlık ve Temas
     6.7. Başarı ve Takdir Edilme
     6.8. Oyun ve Oyuncaklar
     6.8.1. Oyun
     6.8.2. Oyuncaklar

     7.Toplumda Çocuk Ve Gencin Ruh Sağlığını Etkileyen Faktörler
     7.1. Toplumda Çocuk Ve Gencin Ruh Sağlığını Etkileyen Faktörler
     7.2. Toplumsal Sınıf Farklılıklarının Önemini Anlar.
     7.3. Kültürel Faktörler

     8.Toplumsal Düzen
     8.1. Temel Hukuk Bilgileri
     8.1.1. Toplumsal Düzen Kuralları
     8.1.1.1. Din Kuralları
     8.1.1.2. Ahlâk Kuralları
     8.1.1.3. Görgü Kuralları
     8.1.1.4. Hukuk Kuralları
     8.1.2. Hukuk Kavramı
     8.1.2.1. Pozitif Hukuk (Müspet Hukuk)
     8.1.2.2. Doğal Hukuk (Tabiî Hukuk)
     8.1.3. Hukukun Kaynakları
     8.1.3.1. Bağlayıcı Kaynaklar
     8.1.3.2. Yardımcı Kaynaklar
     8.1.4. Hukukun Dalları
     6 8.1.4.1. Özel Hukuk ve Dalları
     8.1.4.2. Kamu Hukuku ve Dalları
     8.1.4.3. Karma Hukuk ve Dalları
     8.1.5. Türkiye’nin Yönetim Yapısı
     8.1.5.1. Genel Yönetim Kuruluşları
     8.1.5.2. Yerel Yönetim Kuruluşları 
     8.1.5.3. Hizmet Yönetim Kuruluşları 
     8.1.5.4. Meslek Kuruluşları 
     8.1.5.5. Denetleme ve Danışma Kuruluşları 
     8.1.5.6. Özel Hukuk Yapılı Kuruluşlar 
     8.2. Hukukun Temel Kavramları 
     8.2.1. Kişi 
     8.2.1.1. Gerçek Kişiler 
     8.2.1.2.Tüzel Kişiler 
     8.2.2. Hak 
     8.2.2.1. Hak Kavramı 
     8.2.2.2. Hakkın Türleri 
     8.2.3. Borç 
     8.2.3.1. Borç İlişkisi 
     8.2.3.2. Borç İlişkisinin Kaynakları 
     8.2.3.3. Borcun Sona Ermesi 
     8.2.4. Suç ve Ceza 
     8.2.4.1. Suç 
     8.2.4.2. Ceza 

     9. Anayasal Hak Ve Sorumluluklar 
     9.1. Anayasal İlkeler Ve Haklar 
     9.1.1. Anayasal İlkeler: 
     9.1.1.1. Atatürk Milliyetçiliğine Bağlı Devlet İlkesi 
     9.1.1.2. Demokratik Devlet İlkesi 
     9.1.1.3. Hukuk Devleti İlkesi 
     9.1.1.4. Laik Devlet İlkesi 
     9.1.1.5. Sosyal Devlet İlkesi 
     9.1.1.6. İnsan Haklarına Saygılı Devlet İlkesi 
     9.1.1.7. Eşitlik İlkesi 
     9.1.1.8. Kuvvetler Ayrılığı İlkesi 
     9.1.2. Anayasal Haklar (Temel Hak ve Hürriyetler) 
     9.1.2.2. Sosyal ve Ekonomik Haklar ( İsteme, Olumlu Statü Hakları) 
     9.1.2.3. Siyasi Haklar ( Katılma, Aktif Statü Hakları ) 
     9.2. Anayasal Ödevler Temel Hak Ve Hürriyetlerin Sınırlandırılması Korunması 
     9.2.1. Anayasal Ödevler 
     9.2.1.1. Vergi 
     9.2.1.2. Vatan Hizmeti 
     9.2.1.3. Oy Kullanma 
     9.2.1.4. Yasalara Uyma 
     9.2.2. Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlandırılması 
     9.2.2.1. Kişisel Hürriyetin Önemi ve Kutsallığı 
     9.2.2.2. Anayasamızda Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlandırılması 
     9.2.3. Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması 
     9.2.3.1. Anayasamızda Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması 
     9.2.3.2. Uluslar Arası Düzeyde Temel Hak ve Hürriyetlerin Korunması.

  • ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEYLE İLGİLİ ESASLAR:
     1. Ölçme Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre; 
     a. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetler, 
     b. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar, 
     c. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar yolu ile yapılır. 
     2. 100 puan üzerinden yapılır. 
     3. Teorik ve performansa dayalı olarak yapılır. 
     4. Teorik değerlendirme, kursun tüm amaçlarını kapsayacak şekilde yapılır. 
     5. Performansa dayalı değerlendirme, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılır. 
     6. Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılır. 
     7. Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşur. 
     8. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılır. 9. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır. 

  • PROGRAMIN UYGULANMASINDA KULLANILACAK ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİ
     1. Programın uygulama sürecinde yararlanılacak kaynak araç-gereçlerin programın amaçlarını gerçekleştirecek nitelikte öğretim yöntem ve tekniklerine uygun olması önem taşımaktadır. Kaynak ders kitaplarının bulunmaması durumunda öğretmen/öğretici tarafından hazırlanan ders notlarından yararlanılabilir. 
     2. Kaynak kitaplar, bilgisayar, projeksiyon, akıllı tahta, fotoğraflar, afiş, broşür, dergiler, uyarıcı pano, fotoğraflar, CD, televizyon, eğitici kitaplar, 
  • BELGELENDİRME 

Kitap Tanıtımı ღ💗ღ Yazar Şüheda Derya Terzi ❀💗❀ A'MAK-I ERVAH

  Kitap Özgün <kitapokuyalim@gmail.com> okunmadı, 00:18 (10 dakika önce)     alıcı gonulerleri@googlegroups.com      2007 de birkaç...