Covid 19 Yalnızlaşmayı Hızlandırdı! / AbdulMevla Murat

Covid 19
Yalnızlaşmayı Hızlandırdı!

AbdulMevla Murat
     Sosyal birlikteliklerdeki zayıflama, akrabalıklar, komşuluklar, okul-iş vs. arkadaşlıklarında ki kopmalar, iki senedir covid 19 sebebi ile daha da hızlandı-arttı... Geçtiğimiz sene okulların neredeyse dönem boyunca kapalı kalması, sinema, tiyatro, spor gibi etkinliklerin durdurulması, sokağa çıkma yasakları gibi pek çok zorunlu sebep; bir araya gelmeleri ciddi oranda azaltmış idi. Düğünler, nikahlar yapılmıyor, hasta sormaya gidilmiyor, cenazelere katılanlar çok az...
     Bu yavaşlama zaten uzun yıllardır her geçen gün artarak devam ediyordu ama son iki senedir had safhaya ulaştı... Salgın bir hastalık var, gerekli tedbirler alınmalı tabiki ama insanlık için çok önemli mihenk taşlarından olan sosyal birliktelikler zedelenme meli. Aksine daha güçlendirilmeli.
     Aynı sınıflarda okuyan öğrenciler, aynı iş yerinde çalışan şahıslar hatta aynı ailenin bireyleri bile birbirleri ile mesafeli olmaya başladılar, görüşmeler daha bir azaldı, resmileşti... Mesela iki senedir Ramazan aylarında iftar programları yapılamıyor. Tamam, belki birkaç bin kişinin katıldığı büyük iftar programları için tedbir alınır, toplanılması uygun olmayabilir ama aileler, komşular, okul-iş vs. arkadaşları bile, yani 10-15-20 kişi bir araya gelip bir iftar programı yapamıyorlar, yapmıyorlar... İlla ki bir sosyal mekanda veya restaurantda olması gerekmiyor, birbirlerini evlerine davet edebilirler. Dileyen herkes 8-10 yakınını evine davet edemez mi?

     "Davet" deyince; "sanki eskilere mi gidiyorum" dedim... Evet, sahiden; kimler en son ne zaman kimleri evlerine misafirliğe davet etmişlerdi? Siz kendiniz en son ne zaman bir yakınınızı, bir dostunuzu evinize misafir ettiniz? Hadi yatılı, konaklamalı misafirliklerden de geçtik, yakınınızı, ahbabınızı özleyip de hasret gidermek için, bir çay ikramı ve muhabbet için en son kimin evine gitmiştiniz? En son kimleri evinize davet etmiştiniz? Varın siz düşünün...

     Covid 19 bu konuda çok ciddi hızlandırıcı oldu. Zaten yakınlıklar her geçen gün sarsılıyor, birbirlerini görmediklerinde özleyen yakınlar dahi birbirleri ile uzaktan, yapmacık, soğuk yakınlıklar kuruyorlar. Yani uzaktan el sallıyorlar veya mesajlaşıyorlar... Bu durum; yakınları, tanıdıkları olanların hali. Ya gençler ne durumda? Onların zaten yakın tanıdığı kimse yok! Lise, üniversite öğrencilerine soruyorum; "kaç arkadaşının evine kaç defa gittin?" diye... Birkaç arkadaşının evine birkaç defa gidenler genele göre bayağı iyi durumdalar... 4 sene ortaokul, 4 sene lise, 4 senede üniversite dönemi, yani yaklaşık 12 sene boyunca birkaç tane yakın, samimi, dost, ahbap, kardeş diyeceği arkadaş edinemedi toplumun çok önemli bir kesimi ve son iki senedir de bu durum had safhaya ulaştı...

     Demem o ki; bu covid 19 denen her ne ise sadece insanları hasta etmedi, sadece insanların canlarını almaya sebep olmadı, zaten her geçen yalnızlaşan insanları daha bir yalnızlaştırdı. Düşünmenizi ve ayrı bir gayret sarf etmenizi önemle rica ediyorum... Her gün en az 3-5 arkadaşınızla buluşun, görüşün. Yine her gün daha fazla sayıda yakınınız ile mesajlaşın, uzun uzun yazışın hatta telefon konuşmaları yapın ve "değerli kardeşim, arkadaşım, akrabam, sizi özledim planlayalım da buluşalım..." deyin... Kendinize hedefler koyun. Mesela, ayda 1 defa mutlaka evinize akşam yemekli misafir davet edin ve en az ayda bir defa da bir yakınınıza misafirliğe gidin. Abartmıyorum; bazen yatılı misafirler kabul edin, yatılı misafirliklere gitmeyi planlayın... Her hafta en az 1 akşam sosyal etkinliğe, bir sohbete, bir STK 'nın herhangi bir programına mutlaka katılın. Bu programlarda ailelerinizi de düşünün, ailece katılın... Ayda en az 1 defa; en az 3, en fazla 5-6 arkadaşınızla birlikte sinemaya, tiyatroya veya bir gezi programına vs katılın, buluşup kahvaltı edin, yahut sadece bir çay için... Bu tür programlarda ailenizi de ihmal etmeyin. Bazen ailenizle, bazen arkadaşlarınızla yapın. 

    Yakınlıklar sadece akranlarla da kalmasın. 30 yaş üstünü büyük, 15-30 yaş arasını genç, 7-15 yaş arasını da çocuk kabul edelim. Büyükler; çocuklarla-gençlerle görüşmelerini artırsın, sık-sık buluşsunlar, hasbihal etsinler, çocuklar-gençler büyüklerle buluşsun, görüşsünler... Bu önerilerimi yapılması zor, çok zaman alacak gibi de düşünmeyin. Buluşmaları, görüşmeleri artırdıkça, güçlendirdikçe ne kadar huzur verici bir şey olduğunu, sadece konuşan dilin, dinleyen kulağın değil; beyinlerin hatta ruhların rahatladığını çok net göreceksiniz...

     Kardeşliklerin covid 19 lara yenik düşmemesi gerekiyor. Bunu bize dinimiz öğretiyor... İslam kardeşliği üzerine bir sürü Ayet-i Kerime ve yine bir sürü Hadis-i Şerif var... Anlatmak istediklerimi aşağıdaki bir Ayet-i Kerime ve 12 Hadis-i Şerif ile çok daha net anlatayım ve yazımı bitireyim...

     (Bu konuda onlarca Ayet-i Kerime ve yüzlerce de Hadis-i Şerif vardır... Aşağıdakiler sadece birkaçı...)

  • Bir Ayet-i Kerime:

اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ اِخْوَةٌ فَاَصْلِحُوا بَيْنَ اَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللّٰهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ۟
"Bütün mü’minler kardeştir;
öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve
Allah’a gönülden saygı besleyip
O’na karşı gelmekten sakının ki
O’nun rahmetine erişesiniz."

  • Hadis-i Şerifler:
isik-hareketli-resim-0022 “Sizden biriniz kendisi için sevdiğini mü’min kardeşi için de sevmedikçe gerçek mü’min olamaz.” (Tirmizî, “Sıfatü’l-Kıyâme” 59)

isik-hareketli-resim-0022 “Mü’minler birbirlerini sevmede, birbirlerine karşı sevgi ve merhamet göstermede tek bir beden gibidir. O bedenin bir organı acı çektiği zaman, bedenin diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateş çekerler.” (Müslim, “Birr” 66)

isik-hareketli-resim-0022 “Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalimlere de) teslim etmez. Kim din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse, Allah da onun kıyamet sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanın (kusurunu) örterse Allah da kıyamet günü onu örter.” (Müslim, “Birr” 58; Tirmizî, “Hudud” 3)

isik-hareketli-resim-0022 “Bir Müslümanın din kardeşine karşı şu beş görevi vardır: Selâmı almak, aksırana ‘Yerhamukellâh’ (Allah sana merhamet etsin) diye dua etmek, davete katılmak, hastayı ziyaret etmek ve cenazelere katılmak.” (Müslim, “Selâm” 4)

isik-hareketli-resim-0022 “Kim, gıyabında bir din kardeşi için dua ederse, onun yanındaki görevli melek: ‘Âmin! Senin için de bir benzeri verilsin’ der.” (Müslim, “Zikir” 87)

isik-hareketli-resim-0022 “Biriniz kardeşine sevgi duyduğunda bu sevgisini ona bildirsin.” (Tirmizî, “Zühd” 53)

isik-hareketli-resim-0022 “Müslüman, hasta kardeşini ziyaret ettiğinde dönünceye dek cennet bahçelerinde demektir.” (Müslim, “Birr” 41; T967, Tirmizî, “Cenâiz” 2)

isik-hareketli-resim-0022 “Kul, din kardeşine yardımcı olduğu sürece Allah da onun yardımcısı olur.” (Ahmed b. Hanbel, II. 252.)

isik-hareketli-resim-0022 “Müslüman kardeşini hakir görmesi kişiye kötülük olarak yeter. Her Müslümanın kanı, malı ve onuru Müslümana haramdır.” (Müslim, “Bir” 32)

isik-hareketli-resim-0022 “Beni yaşatan (Allah)’a yemin ederim ki, iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayın.” (Ahmed b. Hanbel, II, 478)

isik-hareketli-resim-0022 “Kim din kardeşinin onurunu korursa Allah da kıyamet gününde onun yüzünü cehennem ateşinden korur.” (Tirmizî, “Birr ve sıla” 20 )

isik-hareketli-resim-0022 “Kim Müslüman kardeşini bir günahtan dolayı ayıplarsa, kendisi de o günahı işlemeden ölmez.” (Tirmizî, “Sıfatü’l-kıyâme” 53)

Hiç yorum yok:

17-18-19 Mayıs Hafta Sonu İstanbul & Kapadokya Turu

Gönül Erleri 17-18-19 Mayıs Hafta Sonu İstanbul & Kapadokya Tur      Gezilecek Yerler: Tuz Gölü Ihlara Vadisi (4 km trekking turu) Avano...