19 Temmuz 2013 Cuma

İVEM - İslam Düşüncesi Kürsüsü

İslam Düşüncesi Kürsüsü

     İslam düşüncesi, öznesi Müslümanlar olan her türlü düşüncenin genel adıdır. Bu kavram, İslam tarihi boyunca, Müslümanların gerek geçmişin birikimine, gerek gelecek kurgusuna, gerekse ideal olana dönük ürettiği düşünce birikiminin tamamını ifade eder. İslam düşüncesi, dünyanın değişik düşünce iklimlerinde üretilmiş değerlerden etkilendiği gibi, aynı iklimleri, belki daha fazla oranda, etkilemiş bir düşünce birikimidir.
     Müslümanların kimliği, neliği, Müslüman toplumların ve Müslümanların hem kendilerine hem diğer toplumlara dönük ürettikleri söylemlerin ve Müslümanlarca oluşturulan sivil yapıların yaşadığı yapısal sorunlar ve bu sorunların çözüm kodları tevarüs ettiğimiz bu düşünce biçimlerinin hâsılası olarak önümüzdedir.
     Müslümanların bugün yaşadığı açmazların temelini doğru kavrayabilme, temel paradigmalarımızı tam ve doğru tespit edebilme, Müslümanların düşünce ve kültür kodlarını tespit etmeye dönük çabaların son yıllarda takdire şayan derecede arttığını görmek, geleceğimiz açısından bizleri ümitlendirmektedir. Doğru ve uygulanabilir bir hâsıla elde edebilmenin, doğru düşünebilmeye bağlı olduğu, bunun da düşünmenin temel taşları olan kavramların doğru tespit etmeye ve yerinde kullanmaya, doğru ve geçerli düşünme yöntemlerini kullanmaya bağlı olduğu açıktır. Aksi bir tutum bizi yanılsamalar içinde bırakacağı tartışma götürmezdir.
     İslam düşüncesi başlığı altında yapılması planlanan dersler, temelde bu düşünce mirasını tanıma, değerlendirme ve bunların hâsılasından hareketle, kimliğimizi, durduğumuz yeri ve yarınımızı anlama ve anlamlandırma çabalarını desteklemeye matuf bir çalışmadır. Bu açıdan bu çalışma, bahsettiğimiz çalışmalara da katkı saylayacağı kanaatindeyiz.
     Bu çalışmanın katılımcı arkadaşların bu çalışmadan azami seviyede istifade edebilmeleri ortaya koyacakları katkıya bağlıdır ve istifadeleri sağlayacakları katkı ile doğru orantılı olacaktır.

     Ahmet CANTÜRK Kimdir?
     1968’de Sinop’ta doğdu. İstanbul Şişli İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi. Marmara Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği ve Marmara Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümlerinde bir süre okuduktan sonra 1995’te İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre üniversiteye hazırlık kurslarında edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra MEB bünyesinde Ayazağa İlköğretim Okulu, Eyüp Otakçılar Lisesi, Beyoğlu Anadolu İHL, İstanbul Anadolu İHL’de görev yaptı. Halen Çekmeköy Anadolu İHL’de Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapan Ahmet Cantürk, İnsan ve Medeniyet Hareketi’nin kuruluşunda yer aldı. Bir dönem Yönetim Kurulu Üyeliği ile Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanlığı yaptı. Bir süredir İMH bünyesinde İslam düşüncesi tarihi, biyografik İslamcılık okumaları, edebiyat incelemeleri alanında dersler vermekte olan Ahmet Cantürk, evli ve 4 çocuk babasıdır.

     Görseller:

Hiç yorum yok:

03-04-05 Mayıs Hafta Sonu İstanbul & Kapadokya Turu

Gönül Erleri 03-04-05 Mayıs Hafta Sonu İstanbul & Kapadokya Turu      Gezilecek Yerler: Tuz Gölü Ihlara Vadisi (4 km trekking turu) Avan...