Dışişleri Bakanlığı
Aday Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu İlanı
Dışişleri Bakanlığı 140 aday konsolosluk ve ihtisas memuru alacak.
Dışişleri Bakanlığı konsolosluk ve ihtisas memurları, dış ilişkilerin yürütülmesi kapsamında görev, yetki ve sorumluluk üstlenen ve yurtdışında temsil görevi icra eden diplomatik kariyer memurlarıdır...
Aday Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu Giriş Sınavları Duyurusu
I. GENEL BİLGİLER:
1) Dışişleri Bakanlığı konsolosluk ve ihtisas memurları, dış ilişkilerin yürütülmesi kapsamında görev, yetki ve sorumluluk üstlenen ve yurtdışında temsil görevi icra eden diplomatik kariyer memurlarıdır.
2) Bu ilana göre açılacak giriş sınavları ile Bakanlığa alınacak konsolosluk ve ihtisas memurlarının, genel görev tanımları çerçevesinde, merkez ve yurtdışı teşkilatında konsolosluk, kamu diplomasisi, ekonomik ve kültürel işler, protokol, kançılarya idaresi, ulusal mevzuatla bağlantılı hukuki, idari ve mali işler alanlarında görev yapmaları öngörülmektedir.
3) Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu sınavı dört farklı kategoride yapılacak olup, sözkonusu kategorilerin isimleri, sınavların yapılacağı yabancı diller ve atama yapılabilecek azami kadro sayıları aşağıda belirtilmiştir:
• Genel Kategori: Adaylar sınava İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin herhangi birinden gireceklerdir. Azami kadro sayısı 70'tir.
• Genel Kategori: Adaylar sınava İspanyolca, Yunanca, Rusça, Arapça, Farsça, Çince, Bulgarca, Sırpça veya Japonca dillerinin herhangi birinden gireceklerdir Azami kadro sayısı 30'dur.
• Hukuk ve İnsan Hakları Kategorisi: Adaylar sınava İngilizce veya Fransızca'dan girebilecektir. Azami kadro sayısı 15'tir.
• Bilişim ve Bilgi Teknolojileri Kategorisi: Adaylar sınava İngilizceden gireceklerdir. Azami kadro sayısı 25'tir.
4) Giriş sınavlarını kazananların atamaları, varsa müktesep maaş dereceleri de göz önünde bulundurularak, genel idare hizmetleri sınıfından 7 ilâ 9 uncu derece kadrolara yapılabilecektir.
5) Sınavların çoktan seçmeli ilk aşaması, 15 Eylül 2012 tarihinde Ankara'da yapılacaktır.
6) Giriş sınavlarına ilişkin olarak bu ilanda yer verilmemiş hususlarda Bakanlık internet sitesi üzerinden de erişilebilen Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
II. BAŞVURU ŞARTLARI
1) Sınavlara başvurabilmek için;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinde sayılan genel şartları taşımak,
b) 15/09/2012 tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak (15/09/1977 ve daha sonra doğmuş olmak), lisansüstü eğitim diplomasına sahip bulunanlar için ise 15/09/2012 tarihi itibariyle 37 yaşını doldurmamış olmak (15.09.1975 ve daha sonra doğmuş olanlar),
gerekmektedir.
2) Farklı kategori sınavları için özel şartlar aşağıdaki gibidir;
a) Genel kategori (İngilizce, Fransızca veya Almanca):
Sınavına girecek adayların;
- en az lisans düzeyinde üniversite mezunu olmaları,
- 2011 veya 2012 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) KPSS-36 veya KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 70 puan almış olmaları ve
- başvuruda bulunanlar arasında tek bir liste halinde yapılacak sıralamada en yüksek puanlı ilk 1000 aday arasına girmeleri gerekmektedir.
b) Genel kategori (İspanyolca, Yunanca, Rusça, Arapça, Farsça, Çince, Bulgarca, Sırpça ve Japonca):
Sınava girecek adayların;
- İspanyolca, Yunanca, Rusça, Arapça, Farsça, Çince, Bulgarca, Sırpça veya Japonca dillerinde eğitim veren yabancı üniversitelerin herhangi bir bölümünden alınmış lisans/lisansüstü eğitim diplomasına sahip bulunmak veya
- Türkiye'deki üniversitelerin ilgili dil bölümlerinden (dil öğretmenlikleri dâhil) mezun olmak veya
- Herhangi bir alanda lisans diplomasına sahip olup sınava girilecek yabancı dilde 2010, 2011 veya 2012 yılları içerisinde KPDS'de en az C (en az 70 puan) seviyesinde başarılı olmuş bulunmak kaydıyla;
- 2011 veya 2012 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) KPSS-3 puan türünden en az 60 puan almış olmaları ve
- Başvuruda bulunanlar arasında tek bir liste halinde yapılacak sıralamada en yüksek puanlı ilk 300 aday arasına girmeleri gerekmektedir.
c) Hukuk ve İnsan Hakları kategorisi:
İngilizce veya Fransızca dillerinde düzenlenecek olan Hukuk ve İnsan Hakları kategorisinde sınava girecek adayların;
- Hukuk fakültesinden lisans düzeyinde mezun olmaları veya dört yıllık eğitim veren herhangi bir fakülteden lisans diplomasına sahip olmak kaydıyla insan hakları veya hukuk alanında lisansüstü eğitimini tamamlamış olmaları,
- 2011 veya 2012 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında, KPSS-21, KPSS-103 veya KPSS-108 puan türlerinin birinden en az 70 puan almış olmaları ve
- Başvuruda bulunanlar arasında tek bir liste halinde yapılacak sıralamada en yüksek puanlı ilk 200 aday arasında yer almaları gerekmektedir.
d) Bilişim ve Bilgi Teknolojileri kategorisi:
İngilizceden düzenlenecek olan Bilişim ve Bilgi Teknolojileri kategorisinde sınava gireceklerin
- lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerin bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, matematik veya matematik mühendisliği, elektronik ve/veya haberleşme mühendisliği, bilişim/iletişim sistemleri mühendisliği, makine mühendisliği, yazılım mühendisliği veya istatistik bölümlerinden mezun olmaları,
- 2011 veya 2012 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında, KPSS-6 veya KPSS 106 puan türlerinin birinden en az 70 puan almış olmaları ve
- başvuruda bulunanlar arasında tek bir liste halinde yapılacak sıralamada en yüksek puanlı ilk 350 aday arasında yer almaları
gerekmektedir.
3) Aday adayları farklı kategorilerde gerçekleştirilecek olan aday konsolosluk ve ihtisas memurluğu giriş sınavlarından yalnızca birine başvurabileceklerdir.
4) Sınava katılmaya hak kazanan adayların listesi, http://www.mfa.gov.tr/ adresli internet sitesi üzerinden 3 Eylül 2012 tarihinde ilan edilecektir.
5) Sınava katılabilecek adaylara ilişkin yapılacak duyuruda, sınav programına ve sınavın yapılacağı adres bilgilerine de yer verilecektir.
III. GİRİŞ SINAVI BAŞVURLARININ YAPILMASI
1) Giriş sınavı başvuruları, 13 Ağustos 2012 tarihinde başlayacak ve 24 Ağustos 2012 tarihinde saat 18:00'de sona erecektir. Başvurular, Bakanlığın https://sinav.mfa.gov.tr/ adresli internet sitesi üzerinden elektronik ortamda ve adaylarca temin edilecek olan e-devlet şifresi ile yapılacaktır. Başvuru için gerekli olan bilgiler ve elektronik ortamda iletilecek belge örnekleri aşağıda sıralanmıştır:
a) T.C. kimlik numarası
b) KPSS sonuç puanının beyanı,
c) Diploma veya mezuniyet belgesi (Yabancı üniversitelerden alınmış olması halinde, YÖK onaylı denklik belgesinin de iletilmesi gerekmektedir)
d) Mevcut görünümü yansıtan vesikalık fotoğraf
e) Varsa lisansüstü eğitim diploması
2) Sınava girilecek yabancı dil haricinde, diğer bir dil veya dillerden 2010, 2011 veya 2012 yıllarında alınmış en az "B" düzeyinde KPDS puanı olanların, sınavda ilave puan almaya hak kazanabilmeleri için, KPDS sonuç belgelerini de diğer başvuru evrakıyla birlikte iletmeleri gerekmektedir.
3) KPDS puanı yerine, eşdeğerliği YÖK tarafından saptanmış uluslararası dil sınavlarından 2010, 2011 veya 2012'de alınan puanların KPDS'deki karşılıkları da değerlendirmeye alınacaktır.
IV. SINAVIN AŞAMALARI:
A) ÇOKTAN SEÇMELİ BİLGİ SINAVI
1) Çoktan seçmeli bilgi sınavı 15 Eylül 2012 tarihinde yapılacak olup, sınava katılabilecek olan adayların listesi 3 Eylül 2012 tarihinde Bakanlığımız internet sitesinde ilan edilecektir.
2) Çoktan seçmeli sınav 100 sorudan oluşacak ve 100 dakika sürecek olup, aşağıdaki alanları kapsayacaktır:
a) Genel Yetenek (35 soru)
b) Genel Kültür (35 soru)
c) Anayasa hukuku (10 soru)
d) İdare hukuku (10 soru)
e) Genel iktisat (10 soru)
3) Çoktan seçmeli sınavda aşağıdaki esaslara göre ek puan uygulamasına gidilecektir.
- Yazılı sınava gireceği yabancı dil hariç olmak üzere, adayın herhangi bir dilde 2010, 2011 veya 2012 yılında almış olduğu KPDS puanının 90'in üzerinde kalan kısmı, adayın çoktan seçmeli sınav notuna eklenecektir.
4) Çoktan seçmeli bilgi sınavında baraj puan uygulaması bulunmamaktadır. Çoktan seçmeli sınavdaki başarı sırasına göre;
- Genel kategori sınavına İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden gireceklerden ilk 280,
- Genel kategori sınavına İspanyolca, Yunanca, Rusça, Arapça, Farsça, Çince, Bulgarca, Sırpça veya Japonca'dan gireceklerden ilk 60,
- Hukuk ve İnsan Hakları kategorisi sınavına gireceklerden ilk 60,
- Bilişim ve Bilgi Teknolojileri kategorisi sınavına gireceklerden ilk 100
aday yazılı sınav aşamasına geçmeye hak kazanacaktır.
5) Çoktan seçmeli bilgi sınavının sonuçları ve yazılı sınav tarihi 20 Eylül 2012 tarihinde Bakanlığımız internet sitesinde açıklanacaktır.
B) YAZILI SINAV
1) Yazılı sınav aşağıdaki bölümlerden oluşacaktır.
a) Türkçe kompozisyon
b) Yabancı dilde kompozisyon
c) Türkçeden yabancı dile çeviri
d) Yabancı dilden Türkçeye çeviri
2) Yazılı sınavda geçer not her bir bölüm için 100 üzerinden 70'tir.
3) Adaylar, aşağıdaki esaslara göre yazılı sınavda ilave puan elde edebileceklerdir:
-Yazılı sınava gireceği yabancı dil haricinde, adayın herhangi bir diğer dilde 2010, 2011 veya 2012 yılında almış olduğu KPDS puanının 80'in üzerinde kalan kısmı, yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenecektir.
-Üçüncü bir yabancı dili daha bilen adayın, bu dilde 2010, 2011 veya 2012 yılında KPDS'den aldığı puanın 80'in üzerinde kalan kısmının yarısı da yazılı sınavda aritmetik ortalaması alınacak puan toplamına eklenecektir.
4) Yazılı sınav aşamasının sonuçları Bakanlık internet sitesinde ilan edilecektir. Bu aşamaya katılanlara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.
C) SÖZLÜ SINAV
1) Yazılı sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınav aşamasına geçmeye hak kazanacaktır. Sözlü sınavda adaylar, muhakeme, kavrayış, temsil görevine ilişkin nitelikleri ve yeterliliği, genel kültür düzeyi, Türkçe ve yabancı dilde ifade yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin meslek gereklerine uygunluğu açısından öncelikle değerlendirilecektir. Ankara'da yapılacak sözlü sınavın tarihi, yazılı sınav sonucuyla birlikte ilan edilecektir.
2) Sözlü sınavda geçer not 100 üzerinden 70'tir.
3) Sözlü sınav aşamasının sonuçları Bakanlık internet sitesinde ilan edilecektir.
4) İlave bilgi talepleri için aşağıdaki adres, e-posta ve telefon numaraları üzerinden Bakanlıkla temasa geçilmesi mümkündür:
Dışişleri Bakanlığı/İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı (C Blok 4. Kat) Balgat/Ankara
Tel: (312) 292 26 85; 248 70 63
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder